Wat is er aan de hand?

Uncategorized

De gemeentes Amsterdam en Diemen willen megawindmolens van 150 meter hoog plaatsen in de Diemerscheg, en dan vooral in het Diemerbos en in de Gemeenschapspolder bij Driemond. Op 27 mei heeft de gemeenteraad besloten dat er 17 windturbines op Amsterdams grondgebied moeten komen, verdeeld over een aantal zoekgebieden. Uit de beleidsstukken blijkt dat de Diemerscheg (samen met de haven en het groengebied rond de A2/A9) het absolute voorkeursgebied is voor deze gemeentes, er komen waarschijnlijk zes windturbines in dit kleine stukje natuur tussen de Gaasp en het Amsterdam-Rijnkanaal.

Waarom is dat erg?

De windturbines komen veel te dicht bij de inwoners van het omringende gebied, met name in Weesp, Driemond, Diemen, en Amsterdam-Zuidoost. Omwonenden van bestaande windparken worden gek van het lawaai van windmolens, en ziek van de laagfrequente trillingen die ze veroorzaken. De gemeente voldoet weliswaar aan de wettelijke normen, maar deze voldoen niet. De afstandsnorm van 350 meter is expres lager gesteld dan in omringende landen, zodat ze de komst van windturbines niet in de weg staan.

Daarnaast is de Diemerscheg een groene oase voor onze stad, en niet een industriegebied. Dit is een plek voor vogels, ringslangen, insecten, biodiversiteit, en natuurlijk voor stadsbewoners. Jij komt hier ook niet voor niets fietsen, wandelen, of je hond uitlaten.

Maar we moeten toch iets doen?

De klimaatcrisis dwingt ons tot een snelle overgang naar duurzame energie. Maar dat wil niet zeggen dat elke oplossing goed werkt in elke situatie. In onze dichtbebouwde Randstad zijn er enorm veel daken voor zonnepanelen, en we hebben de Noordzee voor windmolens. Bovendien is er nog veel te winnen op het gebied van energiebesparing (zoals isolatie en belastingvoordelen voor duurzaam gedrag). Als je nou toch per se windturbines op land wil plaatsen, doe dat in elk geval op een plek waar niet zoveel mensen wonen.

Waarom wil de gemeente die windturbines, als het zo’n slecht plan is?

De plannen komen deels voort uit een ontwerpfout in het Klimaatakkoord van 2018 en de RES (Regionale Energie Strategie). Daarin wordt van elke gemeente een eigen energiebeleid verwacht, vaak een mengeling van zonne-energie en windenergie. Een slecht uitgangspunt, want sommige gebieden zijn veel beter geschikt voor windenergie (op zee, in onbewoond gebied) en andere gebieden juist voor zonne-energie (op huizen, op daken van bedrijven)

Ons stadsbestuur ziet windturbines bovendien als een symbool van vooruitgang. In een beleidsdocument uit 2019 wordt gesproken over de meerwaarde van de Diemerscheg als ‘attractief state-of-the-art energie-opwekgebied‘ met een sierlijke ‘windenergie-allee‘ langs het kanaal. Mooie woorden maken echter nog geen kunstwerk van deze lawaaiige windfabrieken.

De bewoners van de Diemerscheg zijn in overgrote meerderheid tegen de plannen voor windturbines, en hebben hun verzet goed georganiseerd. Maar zij hebben daarbij de overige stadsbewoners nodig. Dus:

Hebben jullie nog iets aardigs te zeggen over windmolens?

Ze zijn beter dan kolencentrales. Maar hadden we al gezegd dat de Diemerscheg een aanvliegroute is voor Schiphol? De vliegtuigen scheren hier straks rakelings over deze verticale reuzen. En er zijn nog veel meer argumenten tegen windturbines op land dan we hier kwijt kunnen, zie hier.

1 gedachte over “Wat is er aan de hand?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *